Verborgen bacteriën, ze zijn overal!

Eigenlijk wil je dit liever niet weten, maar echt overal en nergens zitten bacteriën op. Ontkomen aan bacteriën lukt gewoon niet, maar we zouden er eigenlijk wat alerter op mogen zijn. Denk maar eens aan je toetsenbord, deurklinken, go-scooters en kledingstukken. Je wilt niet weten hoeveel bacteriën er overal op zitten, bah! Als mens denk je al snel dat het toilet de grootste bacteriebron is, maar niets is minder waar. In dit artikel neem ik je mee langs verschillende voorwerpen waarvan je niet wist dat er zoveel bacteriën op zitten. Heb je last van smetvrees? Dan zou ik dit artikel vooral niet verder lezen…
Naast schadelijke bacteriën zijn er overigens ook hele waardevolle bacteriën. In je darmen komen leven verschillende bacteriën om zo te helpen bij het verteren van voedsel. Hier kunnen echter ook schadelijke bacteriën tussen zitten die vervelende klachten geven. Met een microbioom test kun je vaststellen welke organismen er in jouw darmen leven, en in hoeverre dat gezond is.
1. De handtas
De vrouwelijke handtas blijkt een lopend buffet voor bacteriën te zijn. De vrouwelijke handtas bestaat dan ook uit tientallen spullen als sleutels, make-up, je telefoon, geld en zo kan ik nog wel even doorgaan. Onlangs is er in Groot-Brittannië een onderzoek geweest naar de bacteriën in handtassen. Hieruit blijkt dat er voornamelijk de E-coli bacterie, beter bekend als poepbacterie en Staphylococcus aureus in de handtas wordt aangetroffen. Dat laatste is een grote boosdoener van huid en darmaandoeningen. Een handtas is dus niet zo onschuldig als dat we allemaal denken. Het is dus verstandig om je handtas één keer per week uit te pluizen en schoon te maken. We grijpen namelijk dagelijks uit deze tas en willen hier natuurlijk geen ziekte aan overhouden. Nu hoor ik je denken: shit, ik heb die tas al jaren niet meer schoongemaakt. Geen paniek, je zal er echt niet gelijk doodziek van worden. Toch raden we aan er voor de zekerheid eens een doekje langs te halen.
2. De tandenborstel
Met je tandenborstel poets je elke dag je tanden, je zou dan toch denken dat een tandenborstel ‘schoon’ hoort te zijn. Helaas is dit niet zo en is een tandenborstel vaak nog een grotere bacteriebron dan een toilet! Een tandenborstel staat vaak in een broeierige badkamer en warmte is een fijn leefgebied voor een bacterie. Ook staan tandenborstels vaak in groepsverband in een bakje. Hierdoor vindt de nodige kruisbestuiving plaats, eigenlijk best wel goor. Het schoonste is het om tandenborstel los op te bergen in een koude en donkere omgeving. Berg ze dus op in een kast of laadje en vervang ze twee keer per maand. Zo voorkom je dat vele bacterie tijdens het poetsen je lijf betreden.
3. Een toetsenbord
In deze digitale wereld, zitten we bijna allemaal wel dagelijks achter een toetsenbord. Dit kan het toetsenbord van je eigen veilige laptop zijn, maar ook een gezamenlijk toetsenbord op het werk. Uit een Brits onderzoek in 2008 is gebleken dat er op een toetsenbord gemiddeld 400 keer méér bacterie zitten dan op een toiletbril. De vervuiling van een toetsenbord ontstaat natuurlijk door middel van onze vingers en door te eten achter de laptop. Ook gebeurt het helaas vaak dat we met ongewassen handen na het plassen weer achter de laptop gaan zitten. Het is dus helemaal niet gek om af en toe een doekje over het toetsenbord te halen. Pak je doekje er nu maar gauw bij.
Meer handige gezondheidstips lezen? Op Wijzijngezond schrijven we regelmatig over gezondheid, op een praktische en toepasbare manier. Zo kun je stap voor stap jouw persoonlijke gezondheid verbeteren.
// Comments are closed //