Sportblessures voorkomen doe je zo:

Je kent het wel, je zit midden in je training of wedstrijd en krijgt plotseling een blessure. Dit is niet wat je wil, want de blessures kunnen soms leidden tot nare gevolgen. Je kunt sportblessures tegengaan door middel van enkel adviezen opvolgen. Hoe voorkom je een blessure? En hoe gaat het in zijn werk?

Wat is een blessure en hoe ontstaat het?

Als je regelmatig sport en beweegt vergroot je automatisch en onbewust de kans op een blessure. Als je regelmaat hebt in het sporten, bouw je allerlei zaken in je lichaam op. De botten en pezen worden steviger, je spieren worden sterker en de gewrichten worden soepeler. Je spieren worden dus opgebouwd, maar toch kan er altijd iets misgaan tijdens het sporten. De kans zit er altijd in dat je een spier te ver uitrekt, dat een gewricht de verkeerde kant opdraait, een pees scheurt of dat je pijn krijgt aan een spier of pees, omdat je te lang door sport. Deze 4 punten worden sportblessures genoemd.

Sportblessures kunnen onverwachts komen, maar ze kunnen ook al opgebouwd worden. De blessures kunnen plotseling gebeuren wanneer je, een verkeerde beweging maakt, als je geraakt wordt dor een tegenstander, als je op een ongelijke grond sport waarop je je enkel kunt verzwikken of als je met te veel kracht afzet om een sprint te nemen. Je vergroot hiermee de kans op een scheurtje in je kuit. Als je geen goede sportschoenen draagt bouw je langzamerhand een blessure op. Ook als je in een korte tijd meer bent gaan bewegen dan anders bouw je sneller een blessure op. Voorkom dit!

Tips om te voorkomen dat er een blessure ontstaat

Het is nooit een garantie om te weten dat je geen blessure krijgt, maar wel kun je je best doen om sportblessures te voorkomen. Begin rustig met sporten en ga niet gelijk all-in. Maak gebruik van een trainingsschema. Zorg ervoor dat dit schema afgesteld is op je conditie, leeftijd en sport.

Voor het sporten is het altijd het belangrijkste om een goede warming-up te lopen. Hiermee maak je je spieren warm voordat het intensievere sporten begint. Ook een cooling-down is een absolute must als je het goed wil doen. Aan het einde van de training of wedstrijd even wat rustige bewegingen doen om je spieren tot rust te laten komen.

Als je regelmatig sport, blijf je fit. Zorg er dus voor dat je de regelmaat behoud en niet opgeeft. Als je dit doet, zul je weer helemaal onderaan moeten beginnen.

Sportkleding is ook een belangrijk onderdeel om de blessures te voorkomen. De juiste Sportkleding  houd je spieren warm. Tijdens het sporten hebben veel sporters, bij de buitensporten, thermokleding aan. Dit wordt gedaan om de spieren warmte te geven. Ook zal het helpen blessures te voorkomen, omdat het helpt de spieren op te warmen.

Sporten zonder blessures

Blessures zijn dus te voorkomen door enkel wat tips op te volgen. Klinkt niet te moeilijk toch? Wel moet je je toewijden aan het doel om de blessures te vermijden. Als je dit niet doet zullen de tips natuurlijk ook niet werken. Mindset is the key!