Redenen om te sporten met een personal trainer

Heb je wel eens een moment in de sportschool gehad waarop je het gevoel had dat je gewoon echt niet weet wat je aan het doen bent? Of iemand een oefening op een totaal andere manier zien doen dan jij? Voor beginners kan lichaamsbeweging overweldigend aanvoelen.

Zelfs meer ervaren, volleerde sporters kunnen een plateau in hun conditie bereiken. Het is frustrerend als de vooruitgang vertraagt of als je geen resultaten meer ziet van je training. 

Is het de moeite waard om een personal trainer in te huren? Je moet rekening houden met de financiële uitgaven, en met de tijd die je eraan besteedt.

Maar wat je niveau ook is, het heeft heel wat voordelen om wat extra hulp te krijgen bij je trainingen. Laten we er even in duiken en dit onderwerp nader onderzoeken.    

1. Een is voor verantwoording

Verantwoording is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom de meeste mensen een personal trainer inhuren. Als je je geld geïnvesteerd hebt en er staat een trainer bij de sportschool op je te wachten, dan zul je veel minder snel verslappen dan wanneer je aan je eigen lot wordt overgelaten.

Je trainer herinnert je aan je doelen en waarom je wilt sporten. Hij spoort je aan, zelfs als je er geen zin in hebt. En hij geeft je taken voor tussen de sessies, en controleert of je ze gedaan hebt!

Een maatje om verantwoording af te leggen houdt je scherp. Een personal trainer is de ultieme verantwoordingspartner voor fitness. Hun inbreng helpt je om je doelen te bereiken.

2. Versla de verveling

De meeste mensen doen telkens dezelfde training als ze naar de sportschool gaan, of ze lopen dezelfde route of doen thuis dezelfde routines. Dat is niet alleen behoorlijk saai, maar het verhoogt ook het risico op blessures en het gevreesde afslank plateau.

Een personal trainer helpt je om je routine door elkaar te gooien en nieuwe dingen uit te proberen. Dat kan inhouden dat je experimenteert met trainen op verschillende tijdstippen van de dag of dat je andere apparatuur uitprobeert.

Een trainer kan een programma ontwerpen dat op je specifieke doelen is afgestemd, met voldoende afwisseling om je bij de les te houden. Op die manier raak je niet verveeld en lijdt je motivatie er niet onder.

Tip: Outdoor Personal Training | Buitensport Coaching | Personal Training Buiten

3. Verpletter je doelen

Zelfs als je hard werkt, kan het steeds moeilijker worden om af te vallen en je lichaamsvorm te veranderen naarmate je ouder wordt. Als dit je doel is, is het belangrijk om spiermassa op te bouwen om het calorieverbruik te verhogen. Een personal trainer heeft de expertise om je te helpen dit te bereiken.

Zelfs voor prof atleten levert het hebben van wat hulp van een trainer resultaten op. Ze weten welke oefeningen je het beste kunt doen om je training te richten op de gebieden waar dat het meest nodig is, en kunnen helpen met crosstraining om te zorgen dat spiergroepen voldoende rust krijgen.

4. Graaf dieper

Het is moeilijk om gemotiveerd te blijven als je alleen traint. Een trainer kan je helpen uit te zoeken wat de beste manier is om je doelen te bereiken, hetzij met een alles-of-niets aanpak, hetzij met een stapsgewijze, meer zachte aanpak.

Als je vastzit in een sleur en je wilt je training naar een hoger niveau tillen, dan kan een ervaren trainer je ook daarbij helpen. Ze zullen precies weten hoe hard ze je moeten pushen, en je zou jezelf wel eens kunnen verbazen met wat je kunt bereiken!

5. Effectieve en efficiënte trainingen

Misschien heb je het gevoel dat je uren in de sportschool doorbrengt, maar dat je geen vooruitgang boekt? Een trainer kan je helpen om manieren te vinden om efficiënter te trainen, zodat je meer calorieën verbrandt in minder tijd.

Het is ook belangrijk om na te gaan of je techniek voor verschillende oefeningen juist is. Dit is vooral belangrijk als je zware gewichten tilt. Een trainer kan je vorm controleren en de nodige aanpassingen doen om te zorgen dat je oefening effectief is. 

Uitgelicht: 1 op 1 personal training afnemen? Privé personal training aan huis

6. Zoek een trainingsmaatje

Sommige mensen vinden trainen gewoon heel saai! Een trainer naast je hebben om mee te kletsen kan echt helpen om dit gevoel te verlichten.

Groepsworkouts zijn een andere goede optie die je zou kunnen overwegen. Het sociale element kan helpen bij motivatie en betrokkenheid, en er moet altijd een coach aanwezig zijn om je door de training heen te helpen.

7. Maak je klaar om te winnen

Als je traint voor een bepaalde gebeurtenis of op hoog niveau sport, kan het hebben van een trainer echt voordelig zijn. Personal trainers zijn experts in spierpatronen. Ze weten precies waar je aan moet werken, of je nu een topgolfer, een sprinter of een zwemmer bent.

Een crosstraining programma ontwikkelen met een personal trainer kan helpen om je snelheid, kracht en lenigheid te vergroten. Ze zullen je ook kunnen adviseren over het inplannen van rustperiodes om blessures te voorkomen.

8. Een gezondere toekomst

Velen van ons hebben persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelen die we moeilijk op eigen houtje kunnen bereiken. Beslissen om je te verbinden aan een persoonlijk trainingsprogramma kan het duwtje in de rug zijn dat je nodig hebt om echt een verandering in je levensstijl aan te brengen.

Personal trainers hebben ook een breed netwerk van contacten in het hele gezondheids- en welzijnsspectrum. Ze kunnen je misschien helpen bij het vinden van een voedingsdeskundige of een geweldige masseuse als je meer hulp nodig hebt.

9. Blessurepreventie

Als je niet op de juiste manier traint, vergroot je je risico op blessures. Een goede trainer kan je laten zien hoe je je techniek kunt corrigeren, om je te helpen veilig te blijven als je aan het trainen bent.

Mensen met oude blessures maken zich vaak zorgen over lichaamsbeweging, voor het geval ze een opflakkering uitlokken. Een personal trainer zal weten hoe je om oude blessures heen kunt werken en voorkomen dat ze erger worden.

Nu we de vele voordelen hebben doorgenomen, vraag je je misschien af hoe je een personal trainer kunt inhuren. Je zou online kunnen zoeken om iemand in je buurt te vinden, of bij je plaatselijke sportschool kunnen vragen of ze aanbevelingen hebben.

Het is belangrijk dat de chemie goed is en dat de trainer iemand is met wie je een relatie kunt opbouwen. Haast je dus niet – het is OK om een beetje rond te shoppen, om er zeker van te zijn dat je iemand vindt die je echt kan helpen om je doelen te verpletteren.

Meer gezondheidstips? Bezoek Wijzijngezond.nl regelmatig voor het laatste gezondheidsnieuws!