Kramp in kuit verhelpen

Misschien ken je het wel of misschien helemaal niet, kuitkrampen. Vervelende pijn die niet gelijk weggaat. Het is mogelijk om de kramp in je kuiten te voorkomen of de kans hierop te verminderen. Wat is kramp en hoe verhelp je het?

Wat zijn kuitkrampen en hoe kan dit?

Kuitkrampen is een kramp in je kuit. Wanneer je een kuitkramp ervaart, dan trekken de spieren in je kuit zich plotseling samen. Deze kramp kan een paar seconden duren, maar het kan ook een paar minuten aanhouden. Bij sommige mensen komen de krampen elke nacht, keer op keer, terug. Het masseren van de kuit kan hierbij helpen. Het kan erg veel comfort opleveren door dit met een massage gun te doen.

De echte oorzaak van de kramp in je kuit is niet bekend. De zenuwen in de kuit zullen op dat moment extra gevoelig en extra actief zijn. Hierdoor krijgen de zenuwen sneller een seintje om de spieren samen te gaan trekken. Wel ontstaan de krampen in je kuit door te veel en te hard sporten, te weinig vocht drinken en daarbij wel te veel alcohol drinken en door bepaalde medicijnen tegen een hoge bloeddruk.  

De kuitkrampen komen het meest voor bij vrouwen, zwangere vrouwen en bij ouderen die problemen hebben met de bloedvaten of de zenuwen.

Wat te doen tegen kuitkrampen

Er zijn meerdere mogelijkheden om de kuitkramp weg te krijgen of te voorkomen. Als je zomaar kramp krijgt, kun je het weghalen door voorover te leunen met de handen tegen de muur. Vervolgens zet je het been met de kramp een stukje naar achter en houd je deze gestrekt met je voet en hiel op de grond. Zo blijf je staan tot de kramp weg trekt. Ook kun je gaan zitten en met je hand je tenen naar je toe trekken.

Om kramp in de kuit te voorkomen is het een aanrader om genoeg vocht binnen te krijgen op een dag. Denk aan zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Niet populair bij de heren: ook het minderen van alcohol helpt. Het beste is natuurlijk om helemaal geen alcohol binnen te krijgen. Als laatste kun je proberen om een tijdje minder vaak en minder hard te sporten. Dit zijn de meest gegeven en meest goede adviezen die er zijn om kramp in je kuit te voorkomen.

Andere adviezen die kunnen helpen om kramp in je kuit zijn: het dragen van goede schoenen, een warm bad nemen, de kuiten rekken voor je naar bed gaat of een massage te nemen aan je kuit. Denk aan een massage gun. Deze helpt met het stimuleren van de bloedsomloop en om blessures te voorkomen.

De oplossing

Kramp in je kuit kan dus voorkomen worden door simpele oefeningen uit te voeren of door kleine dingetjes toe te voegen aan je dagelijkse ritme. Probeer het allemaal uit en kom erachter dat je niet elke nacht kramp in je kuit hoeft te hebben. Met deze tips kom je er!