Hoe zit het met de vergoeding voor logopedie?

Logopedisten kunnen zowel kinderen als volwassenen helpen met het verbeteren van hun communicatieproblemen. Klik hier voor een logopediepraktijk. Alleen hebben veel mensen de vraag hoe het met de vergoeding voor logopedie zit.

Waarom ga je naar een logopedist?

Er zijn veel redenen om naar een logopedist te gaan. Allerlei communicatieproblemen zijn te verbeteren door logopedie. Je kunt als kind, ten opzichte van leeftijdsgenoten, achterlopen in de ontwikkeling. Daarnaast kun je als kind of volwassenen door vervelende omstandigheden, zoals een ziekte, achteruitgaan op het gebied van communicatie. Er zijn dus meerdere redenen voor het ontstaan van communicatieproblemen. Het moet duidelijk zijn dat communicatieproblemen helemaal niet iets is om je voor te schamen. Problemen waar logopedisten mee kunnen helpen zijn de gebieden spraak, articulatie en taal, stem en adem, afwijkende mondgewoonten, stotteren, eten, drinken en slikken, gehoor, schrijven en lezen, taalbegrip en OMFT. Deze lijst laat zien waar praktijken als https://www.spraakfabriek.nl/ jou mee kunnen helpen.

Maar hoe zit het met de vergoedingen?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een logopedie traject vanuit de basisverzekering. Dit traject moet dan wel beginnen bij een verwijzing. Je komt met een hulpvraag bij de huisarts of specialist. Zij kunnen jou doorsturen met een verwijzing naar de logopedist. In zo’n geval wordt alles vergoed via de basisverzekering. Dat is niet het geval wanneer je direct de logopediepraktijk gaat benaderen. Logopedie zit dus in het basispakket. Een extra verzekering is dus niet nodig voor een traject bij de logopedist. Wel valt de logopedie vergoeding onder het eigen risico, als je deze hebt natuurlijk. Vanuit de verzekering hangt de vergoeding dus af van de hoogte van het eigen risico en het aantal behandelingen dat nodig is. Kosten voor deze behandelingen die met een no–claim regeling terug te krijgen zijn vallen hieronder. Kinderen van onder de 18 vallen met hun behandelingen door de logopedist buiten deze no-claim regeling.

Wij mensen zijn sociale wezens

Het is zeer logisch frustraties of schaamtes te voelen wanneer je jezelf niet goed kunt uitdrukken. Wij mensen zijn namelijk sociale wezens. Wij willen contact maken met mensen om ons heen. Logopedie is daarom een geweldige oplossing voor mensen met communicatieproblemen. Met een traject, dat rekening houdt met alle wensen en persoonlijke planningen in jouw leven, kun je zeer goed resultaten halen en communicatieproblemen verbeteren. Een behandelplan op maat is de beste manier om tot goede resultaten te komen. Kies daarom een praktijk waar jij goed bij past.

Meer handige financiële tips lees je hier.