Het nastreven van een schoonheidsideaal. Hoe ver ga je?

We willen er allemaal graag mooi uitzien en goed overkomen bij onze omgeving. Zelfs mensen die claimen niets om hun uiterlijk te geven, hebben toch vaak een bepaalde stijl waarin ze zich comfortabel voelen. Bepaalde schoonheidsidealen zijn vandaag de dag dan ook algemeen geaccepteerd. Niemand kijkt er raar van op als je je haren netjes kamt, je nagels lakt of frisse sneakers draagt. Het stopt hier echter niet altijd.

Van taboe naar de normaalste zaak van de wereld

Steeds meer (voornamelijk jonge mensen) gaan nog een stapje verder met betrekking tot cosmetische ingrepen. Het spuiten van botox of een chirurgische ingreep voor esthetische doeleinden is niet langer een taboe. Billen worden vergroot met implantaten en overtollig vet wordt weggesneden. ‘Als het kan, moet het ook kunnen!’ redeneren veel jongeren. Toch kleven er ook risico’s aan een cosmetisch avontuurtje in het buitenland.  

Wie mooi wil zijn moet pijnlijden…

De uitspraak ‘wie mooi wil zijn moet pijnlijden’ zou niet moeten rechtvaardigen dat mensen een ontsteking met bloedvergiftiging oplopen als gevolg van een ingreep voor een strakkere huid, of grotere bilpartij. Toch gebeurt dit wel met enige regelmaat. Een beetje make-up of haargel is in de meeste gevallen onschuldig. Voor chirurgische ingrepen geldt dit niet, hier hangt wel degelijk een risico aan. De vraag is dan ook of we als maatschappij het taboe omtrent dergelijke medische ingrepen moeten doorbreken, om vervolgens de risico’s te rechtvaardigen? Misschien is het verstandiger om een grens te trekken, daar waar een mes verreisd is voor de ingreep.

Nieuwe technieken die niet ingrijpend zijn.

De ontwikkelingen op cosmetisch gebiedt staan niet stil. Er zijn steeds meer technieken en behandelmethoden beschikbaar die veel resultaat bieden zonder medische risico’s. Een voorbeeld daarvan zijn de onzichtbare beugels van LetSmile. Via moderne technieken wordt er een doorzichtig kunststof bitje gemaakt, precies of maat voor jouw gebit. Deze beugel drukt je tanden binnen enkele maanden in de juiste richting, voor een recht gebit. Hiermee is het verkrijgen van rechte tanden een stuk toegankelijker en betaalbaarder dan enkele jaren geleden.

Maak zelf de afweging

Waar de grens met betrekking tot cosmetische ingrepen precies ligt, blijft natuurlijk persoonlijk. Waarom vinden we een gaatje voor een oorbel normaal, maar schrikken we van een navelpiercing? Het blijft een afweging die alleen jij kan maken.

Wel is het aan te raden om jezelf af te vragen ‘waarom’ je een bepaalde ingreep wil laten uitvoeren. Als dit voortkomt uit onzekerheid, is de kans groot dat je na de ingreep evengoed nog niet tevreden bent. Zolang je zelfbeeld laag is, zal geen ingreep dit oplossen. Je kunt dan beter een psycholoog bezoeken, dan een chirurg. Ga dus enkel voor een behandeling als dit een weloverwogen keus is. Laat je goed informeren en schat de risico’s goed in. Zoek eventueel naar veiligere alternatieven indien mogelijk. Tot slot: ieder mens is uniek en prachtig op zijn of haar manier