Dingen die je niet moet vergeten tijdens een zwangerschap

Je brengt binnenkort een kleintje op de wereld, gefeliciteerd! Daarvoor moet je natuurlijk rekening houden met verschillende zaken, o.a. het regelen van een kraamverzorgster. Bekijk hier over kraamverzorgsters.

Wat doet een kraamverzorgster?

Als kersverse ouder wil je natuurlijk zo goed mogelijk de dagen doorbrengen tijdens je herstel, hierbij hulp krijgen is alleen maar fijn. Een kraamverzorgster is hiervoor de juiste persoon in de eerste periode. Een kraamverzorgster is een zorgmedewerker die begeleiding aanbiedt aan jou en jouw gezin wanneer je net een kleintje op de wereld hebt gebracht. De kraamverzorgster zorgt voor begeleiding bij jouw eigen herstel, maar ook bij het verzorgen van je kersverse baby en voert ook controles uit bij de eerste paar dagen. Ben je op zoek naar vacatures voor kraamverzorgster? Kijk dan snel op de website.

Taken van een kraamverzorgster: mama controleren

Zoals bovengenoemd begeleid de kraamverzorgster dus het gezin met de nieuwe baby om een zo goed mogelijk begin te maken. De taken van een kraamverzorgster lopen uiteen. Om te beginnen moet er spullen klaargelegd worden die nodig zijn wanneer er sprake is van een bevalling thuis. Als het gaat om een bevalling in de polikliniek, assisteert de kraamverzorgster de verloskundige. Ontspanning is belangrijk voor de moeder en ook daar wordt bij geholpen. Na de bevalling wordt de mama gecontroleerd, bijvoorbeeld de grootte van de baarmoeder, lichaamstemperatuur en rapporteert hoe het ervoor staat, zowel lichamelijk als mentaal.

Ook controle van de baby natuurlijk

Zoals eerder gezegd wordt er controles gehouden bij de mama, zo ook voor de baby. De temperatuur wordt o.a. meerdere keren gecheckt op een dag. De ademhaling, motoriek, huid en oogjes worden ook gecontroleerd. Het gewicht van de baby is ook belangrijk en wordt daarom ook gewogen. Bovendien wordt de baby ook lichamelijk goed verzorgd: hij of zij wordt gewassen en de nageltjes worden verzorgd. Daarnaast wordt er ook gekeken naar bijvoorbeeld of de baby genoeg slaapt en op wat voor een manier je baby huilt. Dit alles wordt ook gerapporteerd om de voortgang bij te houden.  

Waarom kraamverzorgster worden?

Wil je kraamverzorgster worden? Het is een mooi beroep met veel dankbaarheid. Je ziet telkens nieuwe gezinnen, nieuwe kersverse ouders die het allemaal voor het eerst leren, nieuwe gezichtjes, etc. Je kunt je ook omscholen om bijvoorbeeld leerlingen te begeleiden. Je hebt afwisselend werk en je doet als het goed is nooit een hele week precies hetzelfde, gezien de hoeveelheid verschillende taken. Na een week ben je zo weer bij een nieuw gezin. Daarnaast ondersteun je de mama ook bij het herstel, een bevalling is natuurlijk een hevige inspanning. Onder andere jij bent dan degene die hierbij mag helpen!