De meest voorkomende redenen voor een burn-out

Er zijn veel verschillende oorzaken die een burn-out of andere mentale klachten kunnen veroorzaken. Daarbij kunnen persoonlijke twijfels, bijvoorbeeld de gedachte “ik wil scheiden” een enorme rol spelen. Lees hier snel meer over! 

Schenk aandacht aan je mentale gezondheid

Wanneer men een been breekt of een vinger kneust is het vaak gelijk duidelijk wat te doen: je gaat naar de eerste hulp of naar de huisarts, wordt vanaf daar doorverwezen naar tal van specialisten, en neemt vervolgens grondig de tijd om hiervan te herstellen. Wanneer je dat niet doet zal de klacht immers terugkomen, waardoor je nog veel verder van huis bent. Daar twijfelt bijna niemand over, maar gek genoeg besteed bijna niemand evenveel aandacht aan hun mentale gezondheid. Dat terwijl schade aan je mentale gezondheid eveneens zeer heftig kan zijn en zeer veel invloed kan hebben op je leven. Tevens heeft men voor mentale klachten ook tijd nodig om te herstellen!

Kijk hier eerst naar de bron van de klachten 

Door juist wel aandacht te besteden aan je mentale gezondheid zorg je ervoor dat je lichaam en geest samenwerken als een geoliede machine. Deze staan namelijk niet volledig los van elkaar, maar beïnvloeden elkaar zeker en moeten beide in goede staat zijn voor een optimaal functioneren. Wanneer je dus last hebt van mentale klachten, zoals oververmoeidheid of juist rusteloosheid, is het dan ook van groot belang om op zoek te gaan naar de oorzaken hiervan en deze tijdig aan te pakken. Deze klachten kunnen allerlei oorzaken hebben: zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld last hebt van een mentale ziekte, maar kan het ook zo zijn dat je bijvoorbeeld te gestresst bent. 

Stress als veelvoorkomende bron van klachten

Bij veel mensen speelt stress dan ook een aanzienlijke rol bij deze mentale problematiek. Dat hoeft lang niet altijd veroorzaakt te worden door een drukke agenda: stress ontstaat meestal vanuit een onvrede over een bepaald aspect van je leven waar je het gevoel hebt geen controle over uit te kunnen oefenenen. Zo kan bijvoorbeeld twijfelen over een echtscheiding een enorme bron van stress zijn, zonder dat je hier daadwerkelijk tijd aan hoeft te verliezen. Kijk in dat geval hier voor de eventuele mogelijkheden. Maar er zijn natuurlijk tal van dit soort situaties die soortgelijke nadelige effecten op je mentale gezondheid kunnen hebben. Gelukkig kan je hier, door er actief aandacht en tijd aan te besteden, vaak ook goed mee leren omgaan!